در ادامه ۱۱ خاصیت دانه چیا را توضیح میدهیم که از نظر علمی ثابت شدهاند.
۱. چیا سرشار از مواد مغذی است ولی کالری کمی دارد
با وجود این که دانه چیا در دوران باستان جزو رژیم غذایی برخی از قبایل مهم بوده، در دوران مدرن اهمیت آن به عنوان یک سوپرفود طبیعی به تازگی شناخته شده است.
گول اندازهی کوچک این دانهها را نخورید، دانه چیا سرشار از مواد مغذی و مفید است. هر ۲۸ گرم دانه چیا (حدود دو قاشق غذاخوری) حاوی مواد مغذی زیر است.
فیبر: ۱۱ گرم
پروتئین: ۴ گرم
چربی: ۹ گرم
کلسیم: ۱۸٪ دوز مورد نیاز روزانه
منگنز: ۳۰٪ دوز مورد نیاز روزانه
منیزیم: ۳۰٪ دوز مورد نیاز روزانه
فسفر: ۲۷٪ دوز مورد نیاز روزانه
همچنین حاوی مقدار کمی روی (زینک)، ویتامین B3، پتاسیم، ویتامین B1 (تیامین) و ویتامین B2 است.
وجود چنین میزانی از مواد مغذی در تنها ۲۸ گرم یا حدود ۲ قاشق غذاخوری از یک خوراکی، بسیار قابل توجه است. جالب این که این مقدار دانه چیا تنها ۱۳۷ کالری انرژی و ۱ گرم کربوهیدرات قابل هضم دارد.
۲. دانه چیا سرشار از آنتی اکسیدان است
از دیگر خواص دانه چیا وجود میزان زیاد آنتیاکسیدان در آن است. آنتیاکسیدان موجود در چیا از اکسید شدن چربیهای موجود در دانهها جلوگیری میکند.
مهمتر از همه آنتیاکسیدانها با رادیکالهای آزاد در بدن مبارزه میکنند. رادیکالهای آزاد به مولکولهای سلولها آسیب میرسانند و باعث بروز پیری زودرس و بیماریهایی مانند سرطان میشوند.
۳. تقریبا تمام کربوهیدرات موجود در دانه چیا از نوع فیبر است
۲ قاشق غذاخوری دانه چیا حاوی ۱۲ گرم کربوهیدرات است که ۱۱ گرم از آن را فیبری تشکیل میدهد که بدن قدرت هضمش را ندارد.
دانه چیا میتواند ۱۰ تا ۱۲ برابر وزن خود آب جذب کند و به شکل دانههای ژلهای در معده شما بزرگ شود. طبیعتا این موضوع باعث احساس سیری میشود و شما دیرتر گرسنه خواهید شد و به طور خودکار کمتر غذا میخورید.
همچنین، فیبر باکتریهای مفید روده را تغذیه میکند و این موضوع بسیار مهم است. تغذیه کردن این باکتریها برای سلامت هر فرد بسیار ضروری است.
۴۰ درصد از وزن دانه چیا را فیبر تشکیل میدهد و از این رو یکی از بهترین منابع فیبر در دنیا محسوب میشود.
۴. دانه چیا سرشار از پروتئینهای خوب است
از نظر وزنی ۱۴ درصد از وزن دانه چیا را پروتئین تشکیل میدهد، که در مقایسه با دیگر گیاهان بسیار زیاد است. همچنین این خوراکی حاوی ترکیب خوبی از اسیدهای آمینهی ضروری برای بدن است.
۵. فیبر و پروتئین زیاد دانه چیا برای لاغری مفید است
بسیاری از متخصصان تغذیه معتقدند دانه چیا برای لاغری مفید است. فیبر انحلالپذیر دانه چیا توانایی جذب میزان زیادی آب را دارد و میتواند باعث احساس سیری و کاهش اشتها شود. تحقیقات زیادی روی فیبرهای انحلالپذیر انجام شده است که نشان میدهد این فیبرها میتوانند به کاهش وزن کمک کنند.
مصرف دانه چیا برای لاغری
۶. دانه چیا سرشار از امگا ۳ است
دانه چیا هم مانند بذر کتان، سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ است. در واقع دانه چیا حتی بیشتر از ماهی سالمون امگا ۳ دارد.
۷. دانه چیا ممکن است خطر بیماریهای قلبی را کاهش دهد
از آنجا که این دانههای گیاهی حاوی میزان زیادی فیبر، پروتئین و امگا ۳ هستند، ممکن است مصرف آنها بتواند خطر بیماریهای قلبی را کاهش دهد.
۸. دانههای چیا بسیاری از مواد مغذی مهم برای سلامتی استخوانها را دارند
مواد غذایی مفید برای استخوانها شامل کلسیم، فسفر، منیزیم و پروتئین میشود که همگی در دانه چیا موجودند. به ویژه میزان کلسیم موجود در این دانهی گیاهی چشمگیر است و هر ۲۸ گرم آن ۱۸٪ از نیاز روزانه را تامین میکند. این میزان کلسیم از کلسیم موجود در اکثر محصولات لبنی بالاتر است. اما دانه چیا فیتیک اسید هم دارد که جذب کلسیم را تا حدی کاهش میدهد.
۹. دانه چیا ممکن است قند خون را کاهش دهد
میزان بالای قند خون ناشتا، یکی از علائم دیابت نوع دو درمان نشده است. بالا بودن مداوم قند خون ناشتا یکی از عوامل خطر در ابتلا به بیماریهای مزمن از جمله بیماریهای قلبی محسوب میشود. اما افزایش شدید ولی موقتی قند خون بعد از وعدههای غذایی هم در صورتی که مکرر و بیش از حد زیاد باشد، میتواند روی سلامتی تاثیر منفی بگذارد.
۱۰. دانه چیا میتواند التهاب مزمن را کاهش دهد
التهاب واکنش طبیعی بدن در برابر عفونت و جراحت است. قرمزی یا ورم پوست یکی از نمونههای بارز این واکنش است. با این که التهاب به بدن کمک میکند تا خود را التیام دهد یا با باکتریها، ویروسها و دیگر عوامل عفونت مبارزه کند، گاهی هم ممکن است مضر باشد.
۱۱. اضافه کردن دانه چیا به رژیم غذایی بسیار ساده است
دانههای گیاهی چیا به تنهایی طعم خاصی ندارند، به همین دلیل میتوانید آنها را به هرچیزی که دوست دارید اضافه کنید. همچنین نیازی نیست که دانه چیا را مانند بذر کتان یا دانههای دیگر، قبل از مصرف آسیاب کنید.
میتوانید دانه چیا را به صورت خام، خیسانده در مایعاتی مانند شیر گاو یا شیر بادام، پخته به صورت حلیم، پودینگ، اسموتی یا روی انواع نان و شیرینی استفاده کنید. همچنین میتوانید آن را روی سریال صبحانه، ماست، سالاد، یا برنج بپاشید.
اطلاعات بیشتر درباره خواص دانه چیا